A nyugat holtan akarja látni a gyermekeinket - török      államfő

 

2014.11.28 20:42 Hidfo

Share on print Share on gmail

Share on vk

 

Recep Tayyip Erdoğan török államfő tegnapi beszédében, Isztambulban újabb éles nyugatellenes kijelentéseket tett, jelezvén, hogy az ország külpolitikája várhatóan fordulatot vesz. Erdogan felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugat csak a Közel-Kelet természeti erőforrásaiban érdekelt, szándékosan gerjeszti a térségi konfliktusokat és kizárólagos haszonélvezője annak.

Az államfő felhívást intézett a térségi államokhoz, hogy az iszlám országok a nyugat részvétele nélkül, közös erővel kezdjék megoldani a térségi problémákat.

Hídfő.net.ru | Erdogan

"Higgyetek nekem, együtt, egységben megoldhatjuk a problémákat, a nyugat részvétele nélkül [...] őszintén mondom, csak az olaj, az arany, a gyémánt érdekli őket, és az iszlám világ olcsó munkaereje. [...] Konfliktusokat, harcokat gerjesztenek a Közel-keleten. Higgyétek el, nem szeretnek minket."

Beszédében elmondta, hogy a nyugatiak "barátnak tűnnek, de holtan akarnak látni minket. Holtan akarják látni a gyermekeinket."

Erdogan egy nappal azelőtti beszédében nyilvánosságra hozta, hogy az Amerikai Egyesült Államok nyomást gyakorol Törökországra, be akarják őket vonni a háborúba. Az államfő szerint az amerikaiak arra kényszerítenék, hogy a török hadsereg vonuljon be egy szíriai kurd városba, amit korábban elfoglaltak a terroristák. Erdogan csütörtökön feltette az Európában is aktuális kérdést: mit keresnek itt az amerikaiak, több mint 12 ezer kilométerre Amerikától?

A török kormány mindeddig egy igen kényes egyensúlyi politikát folytatott, akár az ukrán Azarov-kormány vagy az Orbán-kormány. Törökország hallgatólagosan, a színfalak mögött segédkezett Szíria destabilizálásában, a szíriai kormány szerint Törökország az idegen zsoldosok átutazó-központjává vált, a szír-török határ pedig mintha nem is létezne. A török kormány azonban - egyelőre úgy tűnik - nyíltan nem vállalja fel Washington csatlósának szerepét egy Szíria elleni háborúban. Annak a veszélye is fennáll ugyanis, hogy amennyiben a török hadsereg hadba lép az ISIS terrorszervezet ellen, a modern amerikai fegyverekkel felszerelt terroristák offenzívába kezdhetnek, és megbonthatják Törökország területi egységét.

Stenev D. Kelley, a CIA egy korábbi térségi "tanácsadója" szerint az amerikai titkosszolgálat képezte ki az ISIS sejteket Jordánia területén, és a szervezetnek jelenleg annyi a szerepe, hogy a jelenlétére hivatkozva az amerikai haderő beavatkozhasson a térségi országok területén.