EU: a hanyatló zóna
A Le Monde szerzője szkeptikus a csatlakozást illetően
2004. április 29. 11:11
 

Hegyesi Gabriella
Biztos, hogy csatlakozni akartok hozzánk? – teszi fel a kérdést a Le Monde szerzője az Európai Unió új tagállamainak. Szerinte a gazdasági, demográfiai problémák és a belépő országok társadalmi instabilitása semmi jót nem ígér.
Ha ezt egy magyar újságíró írta volna, már rég szélsőjobboldalinak tartanák.
 
Le Monde
 
„Szegény új európaiak, egy hanyatló zónához csatlakoztok!” – Eric Le Boucher cikke a május elsejei uniós bővítés árnyoldalaira hívja fel a figyelmet a Le Monde-ban. A kommunista éra alatt vágyott szabad világban a vasfüggöny túloldalán mára megtorpant a gazdasági növekedés, kilenc százalékos a munkanélküliség, általános az intézményes, pszichológiai és politikai válság. A Nemzetközi Valutaalap legutóbbi adatai szerint az euróövezet konjunktúrájáról aligha beszélhetünk, az idei gazdasági növekedés csak 1,7 százalék körüli, míg a világ más tájain jóval magasabb: az Egyesült Államokban 4,6 százalék, Kínában 9 százalék, Oroszországban 7,3 százalék; az újonnan csatlakozó országok közül pedig Litvániában 6,5 százalékos, Lengyelországban 4,5 százalékos, Magyarországon 4 százalékos növekedést jósolnak. Összességében az elmúlt tíz évben a most csatlakozó tíz ország gazdasági növekedése átlagosan 2 százalékkal haladta meg a 15-ök Európájának növekedését. „Biztos, hogy csatlakozni akartok hozzánk? Vajon az öregedő Európa dinamikusabbá válik a megnyíló új piaci lehetőségektől, vagy magával húzza a mélybe az új Európát?” – teszi fel a kérdést Eric Le Boucher.
 
Ugyanakkor a csatlakozó országok pénzügyi instabilitása nagy kockázatot jelent: az elmúlt tíz év gyors fejlődésének ára a jelenlegi alacsony nemzeti megtakarítás és a külföldi tőkétől való erős függés, következésképpen a magas fizetésimérleg-hiány. Ez a forgatókönyv azonban a latin-amerikai országokban már súlyos gazdasági válsághoz vezetett.
 
Megoldást jelenthet a növekedés mérséklése vagy az euróövezethez való gyors csatlakozás, pillanatnyilag azonban mindenképpen kemény eszközökre van szükség, ami további szigorú intézkedésekhez és a társadalmi instabilitás növekedéséhez vezethet. „Senki nem tudja megjósolni, milyen hatással lesz majd az atlantizmusotok és a liberalizmusotok a mi lassú európai integrációs folyamatainkra. Isten hozott benneteket a fedélzeten! – zárja cikkét Eric Le Boucher a Le Monde-ban.