cid:image001.jpg@01CDB41C.1C45C1B0

                     ONLINE HÍRSZOLGÁLAT www.szittya.com/hírek.html

 

FELKÉRJŰK A NEMZETI EMIGRÁCIÓT, IRÁSABAN TILTAKOZZANAK A FIDESZ KORMÁNYNÁL A  FIDESZ  KÉPVISELÖKNÉL ÉS TERJESSZÉK AZ ALÁBBI CIKKET.

 

Fidesz-MSZP összefogás a turáni népek ellen!

  2013. április 15., 13:46

http://jobbik.hu/sites/default/files/styles/tovabbi_galeriak/public/field/image/kurultaj_2.jpg?itok=bkzM_5oD

Tartózkodó szavazattal akadályozták meg az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes, KDNP-s és MSZP-s tagjai, hogy a Jobbik kezdeményezésére a parlament tárgysorozatba vegye a turáni rokon népek napjáról szóló határozati javaslatot. Vona Gábor szerint a „gyáva nem” diplomáciai sértés és egyben rossz üzenet a társadalom felé.

Önsorsrontó kompromisszum

A Jobbik elnöke hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy pártja idén márciusban két feltétellel fogadta el a finnugor rokon népek napjáról szóló országgyűlési határozati javaslatot. Az egyik az volt, hogy a rokonságot nyelvrokonságra változtatják, a másik, hogy a következesség jegyében a turáni népek is hasonló napot kapnak. Vona megjegyezte, hogy a Jobbik részéről már a finnugor nyelvrokonság elfogadása is „önsorsrontó kompromisszum” volt, mivel e tárgyban nincs tudományos egyetértés, a turáni vérrokonságot viszont lassan mindenki elismeri.

Vona Gábor sajtótájékoztatóján felháborodásának és elkeseredettségének adott hangot, a döntéssel szerinte a kormány maradék szavahihetőségét vesztette le, továbbá nemet mondtak a magyar társdalom jogos igényére, amely például a több százezer embert megmozgató Kurultájban fejeződik ki. Mivel a közép-ázsiai népek élénk figyelemmel kísérték a határozati javaslat sorsát, a diplomáciai sértést nehéz lesz az illetékeseknek megmagyarázni – hívta fel a figyelmet.

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem?

Vona Gábornak – aki Gyöngyösi Márton és Hegedűs Tamás mellett a javaslat előterjesztője volt – a kulturális bizottság hétfő délelőtti ülésén volt alkalma érvelnie a turáni rokon népek napja mellett. A pártelnök kifejtette, tudományos kérdésekben az Országgyűlésnek nincs joga dönteni, ám mivel a tudományos vita tárgyát képező finnugor nyelvrokonság is megkapta ezt a rangot, hasonló gesztus a genetikai kutatásokkal is alátámasztott, bizonyítottan vérrokon turáni testvér népeknek is kijár.

A Jobbik elnöke a bizottsági ülésen kiemelte, a szocializmus alatt elfojtott turanizmus a rendszerváltás után búvópatakként tört felszínre, most pedig reneszánszát éli, melyet a Lezsák Sándor által fővédnökölt Kurultáj is bizonyít. „Ez a kérdés a társadalomban túlnőtt a politikai kereteken, és nem arról van szó, hogy a Jobbiknak tesznek-e gesztust” – húzta alá a képviselő. Vona arra is felhívta a figyelmet, hogy Törökország és Azerbajdzsán esetében szédületes ütemben fejlődő országokról van szó.

kép

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a tavalyi Kurultájon

Attila unokái

Vona Gábor szerint a Kárpát-medencében és a világon szétszabdalt, magyarokkal rokon népek szívét egyaránt megdobogtatja a tudat, hogy Attila unokái vagyunk, és egy ilyen kezdeményezés több százmillió ember pozitív visszajelzésére számíthat. Elutasítása esetén, bár nem mérhető 2004. december 5-éhez, hasonló pofon lenne vérrokonaink kirekesztése – vélekedett a pártelnök.

A Jobbik vezetője végül ara kérte a kormánypárti képviselőket, hogy ne a beterjesztő párthovatartozását, hanem az ügy fontosságát nézzék, és ha esetleg mégsem támogatnák az indítványt, indokolják meg, miért, illetve adjanak támpontokat a jövőt illetően. Vona hangsúlyozta, hogy a Jobbik az elutasítás esetén sem tekinti lezártnak a kérdés, és tovább fog harcolni, elsősorban egy őstörténeti intézet felállításáért, ahol történeti, régészeti, néprajzi, vallási, nyelvészeti kutatások folynának.

Az előterjesztéshez egy kormánypárti képviselő sem szólt hozzá, egyedül a jobbikos Novák Előd olvasott fel fideszes képviselők korábbi, parlamenti felszólalásaiból. Ebből kiderült, hogy Kőszegi Zoltán és Boldog István fideszes képviselők egyaránt támogatandó, konstruktív javaslatnak nevezték a Jobbik felvetését.

Ennek ellenére a bizottsági ülésen a Jobbik igen szavazatai mellett a Fidesz, a KDNP és az MSZP tartózkodásával az indítványt tárgysorozat vételét elutasították.

Albizottságot kaptak a szocialisták

A bizottsági ülésen nem csak turáni népek leszavazása, hanem az ellenőrző albizottság elnökének megválasztása is sokak számára meglepő eredményt hozott. A bizottság kormánypárti képviselői ugyanis a jobbikos Novák Előd helyett (aki korábban már vezette a törvények végrehajtásáért, gazdasági-társadalmi hatások figyelemmel kíséréséért felelős testületet) a szocialista Mandur Lászlót választották meg.

A szavazást megelőzően csupán Novák Előd tartott programbeszédet, ebben a jobbikos politikus kiemelte, „nem árul zsákbamacskát”, amennyiben őt választják meg, továbbra sem fog albizottsági ülést összehívni a plenáris ülés napjaira (jelenleg ugyanis az álláshalmozó képviselők miatt ez történik), továbbá olyan súlyos anomáliákat fog kivizsgálni, mint amelyek korábban a médiahatóság részéről is felmerültek. Novák Előd aktív ülésezést és a kényes kérdések nem szőnyeg alá söprését ígérte, de nem kapott bizalmat.

A paprikás hangulatú bizottsági ülésen Novák Előd többször is összevitatkozott L. Simon László fideszes bizottsági elnökkel, aki elnöki minőségben kommentálta a jobbikos képviselő hozzászólásait, és – Novák szerint házszabály-ellenesen – fogalmazta meg saját véleményét.

B.J.

alfahir.hu