SZITTYA HÍRSZOLGÁLAT:   
 
A Hungária Szabadságharcos Mozgalom már 2003 Január 19- én levélben folyamodott  Günter Verheugen EU-biztoshoz, melyben kérelmeztük, hogy a Medgyessi Péter Elnökhöz irt kedvezménytörvény jogi véleményezését
helyesbitse, mert nem felel meg a nemzetközi dokumentumokban foglalt emberi jogok és kissebbségi törvényeknek. Levelünk másolatát, több EU vezetőhöz és bizottságokhoz is eljuttattuk.
 
Beadványunk magyar nyelvű szövegét rövidessen nyilvánosságra hozzuk. Az alábbi cikk szerint Mádl Ferenc Köztársasági Elnök is szorgalmazza Verhaugen álláspontjának felülvizsgálatát.
 
 

 

Külügyi sárga lap Mádlnak?
2003. január 21. 13:13


Udvardy Zoltán
– Mádl elnök úr kiváló jogász, érdeklődését és a szakértői véleményt figyelembe fogja venni a Külügyminisztérium, ám a kedvezménytörvény ’’intézése’’ a minisztérium feladata – ezzel a diplomáciai retorikában nyersnek is mondható megfogalmazással reagált Tóth Tamás külügyi szóvivő ma újságírói kérdésekre.

 
A Külügyminisztérium arra a Népszabadságban megjelent információra reflektált, mely szerint Mádl Ferenc köztársasági elnök független jogászok véleményét kérte ki, hogy megfelel-e a nemzetközi jogi normáknak az a levél, melyet Günter Verheugen EU-biztos írt Medgyessy Péternek. Az unió bővítési biztosa kritizálta a kormányfőnek küldött levelében a kedvezménytörvény új tervezetét. Az államfő által felkért jogászok szerint támadható Verheugen véleménye.

A szóvivő kitérő válaszokat adott arra, hogy mikor készül el a módosítás úgynevezett normaszövege, s újságírók érdeklődésére úgy fogalmazott: nem tudja megmondani, kik és mikor készítik elő ezt a szöveget, ám arra is utalt, hogy a törvényalkotás nem a tárca feladata.

Nem lesz akadálya annak, hogy a szlovák-magyar vegyes bizottság összeüljön, ám ez nem helyettesítheti a külügyminiszterek találkozóját – fejtette ki Tóth, hangsúlyozva: Kovács László készen áll arra, hogy tárgyaljon szlovák kollégájával, Eduard Kukannal, s a napokban elkészül a válasz arra a levélre, melyet a szlovák diplomácia feje intézett Budapesthez.

Hosszan ecsetelte Tóth a magyar-román kapcsolatokat: a Külügyminisztérium értékelése szerint 2002-ben magas szintű párbeszéd folyt a két ország között, amelynek nyomán sikerült jelentős mértékben javítani a kapcsolatok légkörét. Az intenzív eszmecsere lehetővé tette a kedvezménytörvény elfogadását követő helyzet feszültségeinek feloldását – fogalmazott Tóth.

A szóvivő méltatta, hogy Mircea Geoana román külügyminiszter ez év elején egy interjújában kijelentette: Románia a Magyarországgal kialakított viszonyon keresztül kapcsolódik Közép-Európához. A Külügyminisztérium üdvözli, hogy a vezető román politikusok szerint Kovács László 2002. decemberében, Bukarestben egyetértésre jutott tárgyalásain a kedvezménytörvény módosításainak elveiről, ’’és ezen az alapon a kérdés megoldható’’ – hangoztatta a külügyi szóvivő.


 

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001