KÉRJÜK EZT A HÍRT TERJESZTENI ÉS TILTAKOZNI ORSZÁGHÁZI KÉPVISELÖKNÉL.

 

 Benes dekretum alapjan letrehozott statarialis nepbirosagrol van szo, ami 72 ora alatt hozott iteletet, nem lehetett ellene fellebbezni es a halalos iteletet 3-12 oran belul, hogy az iteletet kihirdettek, vegrehajtottak. Sok magyar oltek meg igy, foleg Kassan. Es sokat kuldtek banyakba, uranbanyaba, munkataborokba. A nepbirosagot a Cseh koztarsasag mar 1990-ben eltorolte, de ez a tot rendszer megtartotta, vagyis az alabbi iteletet egy statarilais birosag hozta egy napon belul. Az egesz a felvideki magyarok ellen szol, akiket meg akarnak felemliteni es a nemzetkozi szinten elfogadtatni a Benes torvenyeket, hogy azok jok, mert a fasisztakat, szeparatistakat, stb. kollektive uldozi, uldozi, ami a demokraciara nezve hasznos. udv.  Gyula 

 

Anyaország :: 2013-04-24. 17:51

Elutasították Csatáry panaszát a tótok - következhet az elfogatóparancs

 

Elutasította a szlovák legfelsőbb bíróság Csatáry László panaszát, amelyet az ellene 1948-ban elfogadott népbírósági ítélet átminősítése miatt adott be - közölte az MTI-vel a bíróság elnökének irodája szerdán.

 

A legfelsőbb bíróság a szerdai zárt ülésén meghozott döntését azzal indokolta, hogy a panaszt késve adták be.

A kassai kerületi bíróság márciusban változtatta életfogytiglan tartó szabadságvesztésre a kassai Népbíróság által 1948-ban Csatáry Lászlóra kimondott halálos ítéletet. E módosítással az ítélet a jelenlegi szlovák jogrend szerint végrehajthatóvá vált, s annak kézbesítését követően nemzetközi elfogatóparancsot lehet kiadni. Csatáry László ezen döntés ellen emelt panaszt, amelyet most elutasított a szlovák legfelsőbb bíróság.

 

A panasz elutasítása után a kassai kerületi bíróság jogosult arra, hogy határozzon az életfogytiglan tartó szabadságvesztés végrehajtásának módjáról. Szóvivőjének tájékoztatása szerint a kassai kerületi bíróság nem ad tájékoztatást további lépéseiről, a nemzetközi elfogatóparancs esetleges kiadásával kapcsolatos, illetve az életfogytiglan tartó szabadságvesztés végrehajtásának módjáról szóló döntés csak azt követően születhet meg, hogy megkapják a legfelsőbb bíróság döntését.

Csatáry Lászlót "fasiszta megszálló és kollaboráció" bűntettében találta bűnösnek és ítélte halálra a főként "politikai bűncselekményekkel" foglalkozó kassai Népbíróság egy egynapos per során. Ezt az ítéletet minősítette át életfogytiglan tartó szabadságvesztéssé márciusban a kassai kerületi bíróság.

(MTI)