SZITTYA HÍRSZOLGÁLAT:

Kovács is hírszerző iskolát végzett
- Összefoglaló -
2002. június 21. 23:16

 
MNO - Veress Kata
 
A Magyar ATV Sajtóklub pénteken című műsorában Bayer Zsolt, Bencsik András, Lovas István és Tóth Gy. László többek között arról beszélgetett, hogy miért van óriási bajban a baloldal a Medgyessy-ügy kapcsán, hogy milyen módon próbálja a baloldali sajtó tisztára mosni a Kádár-korszakot, s hogy az MSZP ifjúsági szervezetétől érkezett faxban vonták felelősségre az Illyés Közalapítványt.
 
 
Bayer Zsolt szerint elképesztő, ami az elmúlt napokban az MSZP, az SZDSZ és a hozzájuk kapcsolódó baloldali sajtóban folyik a Medgyessy-ügy kapcsán. Szerinte nemsokára ott fogunk tartani, hogy az egész Kádár-rendszer működtetői hősök voltak, aki pedig nem vett benne részt, az lassan elkezdheti szégyellni magát. Át akarják mosni azt a szennyet ami most előkerült, és ebben minden segítséget megad a baloldali sajtó. Az alapkérdés az: mennyiben volt legitimnek tekinthető egészében a Kádár-rendszer. Bayer Zsolt úgy gondolja - mint ahogy a baloldal által is elfogadott szerző, Bibó István is úgy gondolta -, hogy a Kádár-rendszer egyetlen pillanatában sem volt legitimnek tekinthető. Nagy Imre múltjában és legitimációjában is felvetődnek kérdőjelek, de őt a saját személyes sorsa, és maga az '56-os forradalom utólag rehabilitálta.
 
A Kádár-rendszer viszont úgy született meg, hogy egy hazaáruló gyilkos egy megszálló idegen hadsereg élén jött be Magyarországra ahol puccsal elfoglalta a hatalmat, meggyilkoltatta az ő fogalmai szerint is törvényes magyar miniszterelnököt és kiépített egy diktatúrát. Ebben a kérdésben tehát talán a baloldal véleménye sem tér el. Ha pedig nem volt legitim a rendszer, márpedig nem volt az, az egész rendszer haszonélvezői nem tekinthetők legitimnek.
 
Ha ebből indulunk ki, akkor Bayer Zsolt szerint az a hihetetlen szerecsenmosdatás ami most folyik, végképp alapját veszti. Lendvai Ildikó a napokban sokszor elmondta, hogy az ügynökök és a spiclik morálisan elítélhetők, csakhogy Medgyessy kém volt, és abban nincs semmi szégyellnivaló. Erre viszont felmerül a kérdés: milyen morális megítélés alá esnek az ügynökök irányítói, a jelentések megrendelői és elolvasói, a jelentések felhasználói. És ekkor még mindig nem beszélünk arról, hogy a hajdanán az MSZMP KB-ban ücsörgő Medgyessy Péter és Csehák Judit, akik a reggeli kávéjuk mellett olvasták ezeket a jelentéseket, milyen morális megítélés alá esnek. Ha bárki azt gondolja, hogy Kádár harmincvalahány éve, az a diktatúra, amely gyilkolással kezdődött, visszamenőleg felmenthető minden alól, mert a végére puha diktatúrává vált, akkor felmerülhet a kérdés: ha Hitlernek lett volna harmincvalahány esztendeje, ami nyilván három évtized alatt konszolidálódott volna, akkor utólag az ő "megreformált" apparátusa is felmenthette volna Hitlert, és most ott ülhetnének a német demokráciában? Logikusan ez a példa vezethető le abból, amit most a baloldal próbál az emberekbe sújkolni.
 
Hogy mennyiben teremtődött kontinuitás Kádár rendszere és a demokrácia között, arra Bayer Zsolt szerint most az is elgondokodtató adalék, hogy 1989-ben az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásai során miért ragaszkodott az MSZMP foggal-körömmel ahhoz, hogy még a szabad választások előtt legyen Alkotmánybíróság. Feltehetőleg azért, mert egy Alkotmánybíróság egyben azt jelentette, hogy megmarad a kádári alkotmány, utóbb azt toldozgatják-foldozgatják, megteremtődik a folyamatosság a Kádár-rendszer és a demokrácia között, és így ki volt zárva annak lehetősége, hogy a csehszlovák, ma már cseh mintára meghozott lusztrációs törvényt Magyarországon is meg lehessen hozni. Így történhetett meg, hogy a magyar kommunista vezetők átmentették maguknak a demokráciát.
 
Bencsik András véleménye szerint azért zűrös Medgyessy Péter azon kijelentése, miszerint a KGB ellen, a szovjet kémkedéseket hárította el, mert Szűrös Mátyás elmondta: az oroszok a világon mindent tudtak a magyar IMF-tárgyalásokról és eltűrték azt, mert ők nem tudtak hitelt nyújtani Magyarországnak. Az is biztos, hogy Medgyessy nem volt ott a tárgyalásokon, mert ekkor a Pénzügyminisztériumban dolgozott, amely egyáltalán nem volt benne a tárgyalásokban, csak a Magyar Nemzeti Banknak egy szűk köre. Medgyessynek tehát nem volt köze a történethez. 1977-78-ban olyan elképesztően erős volt a szovjet hatalom, hogy elképzelhetetlen volt, hogy valaki a KGB ellen dolgozzon. Inkább fordítva, csak a KGB megbízásából dolgozhatott. A második dokumentum, amelyről azt állítják, hogy hamis, s amelyről azóta tudni lehet, hogy valós és létező neveket tartalmaz, tehát egy valós és létező jelentés, pontosan azt a módszert tükrözi vissza, amit akkoriban csináltak az elhárító SZT-tisztek. Azt a személyzeti politikát folytatatta Medgyessy, amit akkoriban minden magyar munkahelyen legális és illegális módon folytattak, s káderezték az embereket arról, hogy ki a rendszer ellensége és ki nem. Ebben az időben a rendszer ellenségét egészen a nyolcvanas évek derekáig nem külföldön, hanem belföldön keresték. Úgy tűnik, az is bizonyítható, hogy Medgyessy szignója is megegyezik az eredetivel. Medgyessy tehát lebukott. Elismerte a főhadnagyi kinevezését. Bencsik András örülne annak, ha Medgyessy felmutatná azt a dokumentumot, amiből kiderül, hogy a titkosszolgálat eleresztette őt. Félő, hogy Medgyessy még mindig nem mondott el mindent. Mert mi van akkor, ha egészen a rendszerváltásig csinálta a "halált megvető bátorságot igénylő" munkáját a szovjetek ellen.
 
 
 
Bayer Zsolt arról beszélt, hogy a Magyar Nemzetnek többen nyilatkoztak arról, hogy valójában mit jelentett a hetvenes években az a tiszti poszt, amit Medgyessy betöltött, és miért hazugság, hogy egy magyar SZT-tiszt a KGB ellen dolgozhatott. Egy régi operatív tiszt azt nyilatkozta, hogy BM III/II-es tisztjének lenni majdnem annyit tett, mint III/III-as terület, csak kémelhárítás címszó alatt. Ez az operatív tiszt azt is nyilatkozta, hogy Medgyessy beosztása rangban az igazi kémelhárító tisztet segítő spiclit jelentette. Egy angol titkosszolgálati folyóirat munkatársa azt mondta: nyilvánvaló, hogy a NATO-n belül biztonsági felülvizsgálat lesz a Medgyessy-ügy kapcsán, de legalábbis aggodalmat keltett a hír a katonai szövetségben. Szerinte eléggé nehezen hihető az a történet, hogy a KGB ellen dolgozott Medgyessy, s úgy véli, hogy minden bizarr kísérlet a szovjet idők alatti magyar titkosszolgálatok történetének újraírására.
 
Petschnig Mária Zita pénteki véleménye szerint az égadta világon semmilyen kihatással nincs a magyar gazdaságra a Medgyessy-botrány. Ezzel szemben a Finantial Times szerint Medgyessynek minél hamarabb le kell mondania, hogy meg lehessen védeni a külföldi befektetők bizalmát Magyarországban. Egy másik nemzetközi gazdasági lap pedig azt írja, hogy a Medgyessy-ügy hatására a magyar kötvények árfolyamat esett, csakúgy mint a nemzeti valuta, a forint értéke az euróhoz képest. Bár ezen utóbbihoz kapcsolódva Bayer Zsolt hozzátette: Medgyessy Péternek ez volt a programjának az alapköve, amikor "ócsítani" akarta a forintot. Bencsik András ehhez hozzáfűzte: vajon milyen összefüggés lehet Medgyessy és a BUX között? "Medgyessy buksz, Medgyessy buksz..."
 
Tóth Gy. László elmondta: nemzetközi szinten nem szokás diplomáciai okokból foglalkozni azzal, hogy hova lettek a volt KGB-ügynökök. De azt lehet tudni, hogy a titkosügynököket csak nagyon nehezen és csak ritkán engedik el. A KGB-ügynökök egyértelműen a Szovjetuniónak dolgoztak a kommunizmus szent ügyéért. Elég nehéz tehát operettesíteni azt a történetet, amit Lendvai Ildikó jelentett ki: először rágalomáriának nevezte a Medgyessy körüli botrányt, majd azt állította, hogy Medgyessy ugyanolyan hős, mint egy hollywoodi filmben szereplő kémelhárító tiszt. Ennél azért jóval többről van szó. A kérdés az, hogy az egykori KGB-ügynökök egy része vajon nem dolgozik-e a Szovjetunió utódállamainak, hiszen Ukrajnának és Oroszországnak is van titkosszolgálata, és ők átvették a korábbi szovjet és kelet-európai ügynököket. Ezért nemzetbiztonsági kockázat is van az ügyben, és nyilvánvalóan a NATO vezetőinek körében is felmerülhet a gyanú, hogy ezek az emberek nem szolgálnak-e tovább. Hiszen ezeken az embereken jól látni, hogy először mindent tagadnak, és mindig éppen csak annyit ismernek be, amennyi dokumentum előkerül. Medgyessy Péter ugyanezt tette az elmúlt napokban. Nem volna meglepő, ha Moszkvában vagy Kijevben előkerülnének újabb dokumentumok.
 
 
 
Lovas István felidézte, hogy a Napkeltében megkérdezték Kovács Lászlótól: nem kerülhet-e elő róla is hasonló papír. Kovács László erre azt válaszolta, hogy nem. Lovas István ma kapott egy e-mailt az USÁ-ból Belovai Istvántól, aki a Kádár-rendszerben a KGB ellen a NATO-nak kémkedett, lebukott, életfogytiglanra ítélték és mind a mai napig nem rehabilitálták. Belovai István azt írja: "Lehet, hogy Kovács elvtárs lesz a következő? Ő ugyanis együtt végezte el a BM hírszerző iskolát Halmi Zoltán már meghalt barátunkkal. Vajon kiket súgott be? Bányász is meg Vajda Péter is Halmival végezték a hírszerző iskolát."
 
Bencsik András erre úgy reagált: a Demokrata lehozott egy MSZP-ből származó információt, miszerint Medgyessy és Kovács között van egy megállapodás arról, hogy fél év után Kovács valamilyen ürüggyel átveszi a miniszterelnökséget. Ez a botrány ezt most keresztbe verte, mert Medgyessy lelépése most hatalmas csapást okozna a baloldal számára. Most már nem csak belföldön, hanem külföldön is lejáratódott Medgyessy. Ha kiderülne, hogy Kovács sem teljesen tiszta, akkor az életveszélyes helyzetbe hozná az MSZP-t. Kovács László egyébként Prágában a KGB egy csúcsszervében dolgozott hajdanán.
 
Bayer Zsolt elmondta: egyes információk szerint nemcsak az MSZP, de Kuncze is ismerte Medgyessy múltját. Honnan tudhattak róla? Feltehetőleg onnan, hogy elmondta nekik Medgyessy. Azt ajánlja tehát Liszkay Gábornak, a Magyar Nemzet főszerkesztőjének, hogy ha be fogják őt idézni, még aznap jelentse fel Medgyessy Pétert is államtitoksértés miatt, hiszen nyilvánvalóan zárt körülmények között, az elvtársainak elmondta a titkát, mielőtt Lamperth Mónika felmentette volna a titoktartás alól. Lamperth Mónika egyébként első nap sietve bejelentette, hogy nem találják Medgyessy aktáját a Belügyminisztériumban, péntekre viszont valahogy mégis csak előkerültek az akták. Márpedig ha nem volt akta hétfőn, akkor mi alól oldotta fel Medgyessyt? Péntekre pedig honnan került elő az akta? Bayer Zsolt szerint az egészben az az elképesztő, hogy tényleg teljesen hülyének nézik az embereket a szocialisták. Az Orbán-Medgyessy vita kapcsán igen-igen sokszor elhangzott a baloldal részéről, hogy azért nem akarják, hogy leüljön Medgyessy vitatkozni, mert mi van akkor, ha Orbán előhúz ott majd valami valami papírt, és azt nem lehet ott rögtön helyben megcáfolni. Csak nem ettől féltek?
 
 
 
A második dokumentumra a szocialisták azt mondták, hogy hamisítvány, mert nincs rajta iktatószám. Ezzel kapcsolatban egy volt pénzügyminisztériumi tisztviselő azt mondta: az ilyen jellegű párthatározat alapján prát vonalon készített feljegyzést sosem látták el iktatószámmal. Írásszakértők pedig határozottan állítják, hogy Medgyessy hajdani szignója - a hangsúly a szignón van - egyezik a mai aláírásával.
 
Bencsik András azt vetette fel, hogy vajon mibe kerülhetett az MSZP-nek az, hogy a 17, Medgyessy lemondását támogató szabaddemokrata képviselő döntése megváltozott? Medgyessy már a Gresham ügyben is elvesztette a hitelét, de mostantól kezdve hatalmas teher a baloldali koalíciónak. Kuncze ugyanis úgy nyilatkozott: támogatják Medgyessy Pétert, feltéve, hogy újabb stiklire nem derül fény. Bencsik szerint száz százalékosan tudhatja minden néző, hogy Kuncze is száz százalékosan tudja, hogy lehet újabb stikli. Mert az az ember, akit kineveztek főhadnagynak és ötezer forintos fizetése volt akkor, amikor kétezer forint volt az átlagos fizetés, az ezt a pénzt meg kellett szolgálja. Csak idő kérdése, mikor kerül elő a következő dokumentum. Medgyessynek tehát vége van, csak az kérdés, hogy a balliberális kormány hogyan tud a legkisebb veszteséggel kikerülni ebből a csapdából. Az SZDSZ ül, számolgat, hogy mikor döntse meg a kormányt. Most, az önkormányzati választás előtt vagy után? Kovácsék is kétségbeesetten számolgathatnak, hogy most áldozzák fel Medgyessyt, vagy csak a karácsonyi vásárlások közepette. Bencsik András szerint irtózatosan nagy bajban van a balliberális oldal, és ezt azért kell tudni, mert a jobboldal nem követheti el még egyszer azt a hibát, hogy lovagias türelemmel elnéznek mindent a nekik.
 
Tóth Gy. László szerint politikai értelemben három dolgot lehet kimondani. Az egyik, hogy a magyar miniszterelnök és köre erkölcsileg megbukott. Még ezelőtt a vád előtt azt mondták sokan, hogy csak politikailag és jogilag ismerik el őt, erkölcsi értelemben nem. Most már Medgyessy Péterről kimondható: nem volt más, mint egy operatív rendőrtiszt besúgója. A másik botrányos helyzet a balliberális médiaértelmiség szerepe, amelyik egy ilyen szégyenletes ügy kapcsán lapít, és ma is az Orbán-kormány ügyeivel foglalkozik akkor, amikor itt van egy nemzetközi viszonylatban is elítélendő ügy. A múlt itt van, bekúszott a jelenünkbe, itt élnek köztünk ezek az emberek. Az egész Medgyessy-ügynek van egy nagyon fontos politológiai momentuma is: az az illúzió, amire a baloldali értelmiség építette az egész elméletet, hogy milyen jó, hogy ez a társaság kormányoz, mert egy megújult politikai baloldal és szociáldemokraták. Nos, ezek a mi szociáldemokratáink: volt KGB-ügynökök, III/III-sok, III/II-sek, akiknek az ügyeivel kapcsolatos papírok Moszkvában vannak, és bármikor lemásolhatóak.
 
Tóth Gy. László az ügy valódi vesztesének az SZDSZ-t tartja, amelyik 12 éve mélyrepülést folytat és most becsapódott a földbe. Véleménye szerint ez a párt morálisan megszűnt. Az értelmiségi holdudvarának, már akiknek még egyáltalán vannak elvei és értékei, azok úgy gondolkodnak, mint Kis János, aki azt írta a Magyar Hírlapban: "Medgyessynek mennie kell". Ezzel szemben mit csinál az SZDSZ megélhetési frakciója? Előbb megvonja a bizalmát Medgyessy Pétertől, aztán rájön, hogy mi történhet. Kuncze Gáborékat egy dolog vezeti csak: az Orbán Viktorral szembeni kisebbrendűségi érzésen alapuló gyűlölet és az egzisztenciális félelem, hogy mi lesz velük, ha kikerülnek a parlamentből. Arra a következtetésre juthattak, hogy ha megbuktatják az MSZP-t, könnyen új választásokat kellene kiírni. Márpedig Kuncze azt mondta, hogy "az országot nem vethetik oda Orbán Viktor rablóbandájának", mert pontosan tudják, hogy akkor még egyszer nem jutnak be a parlamentbe. A lényeg, hogy hatalmi pozícióban maradhassanak és tovább zsarolhassák az MSZP-t.
 
Bencsik András szerint úgy gondolják: most már semmi sem drága, hogy mentsék a látszatot. Az, hogy nyilvánosságra akarják hozni a III/III-as listát alávaló, gerinctelen, gyáva lépés arra, hogy másokra terelve a figyelmet takarózzanak. Tóth Gy. László szerint sokkal bűnösebb emberek azok, akik a Kádár-rendszert működtették. Akik beszervezték azokat az embereket, akiket most le akarnak leplezni. A köztünk élő főbűnösöknek, akik ma is meghatározó pozícióban vannak valójában bíróság előtt kellene állniuk, és nem lenne helyük egy normális polgári közegben.
 
Bayer Zsolt arról beszélt, amit napok óta a baloldali sajtó folytat. Közülük valaki azt állítja, hogy ő már 1970-ben minisztert buktatott meg, de bizony 1999-ben, amikor nyilvánosságra hozott terhes adatokat, elvitték az adatokat tartalmazó számítógépeit. Majd feltette ez az újságíró a kérdést: na, akkor mikor volt diktatúra? 1970-ben vagy 1999-ben? Bayer Zsolt szerint ennél már nem lehet alább menni a ferdítésekben, és szomorú dolog, hogy ilyen emberek állnak a magyar média élén. Egy dolgot azonban mindenképpen szerencsésnek talál Bayer abban, hogy hozzá lehet majd férni az III/III-as aktákhoz. Azt, hogy a médai munkársainak a múltjához is hozzá lehet férni. Utána lehet majd nézni azoknak az újságíróknak, akik azt hitték, hogy meg fogják úszni az idők végezetéig. Bencsik András ehhez hozzátette: 1970-ben újságíró minisztert nem buktathatott meg, hacsak nem volt hozzá KB akarat.
 
Bayer Zsolt beszélt arról, hogy az interneten is olvashatóvá vált a képviselők vagyonnyilatkozata. A balliberális médiában úgy jelent meg az a tény, hogy Medgyessy a rendszerváltás óta a leggazdagabb miniszterelnök, hogy "Medgyessy gazdag, Orbán gazdagodik". Bayer felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki megnézi Orbán Viktor bevallását abban azt láthatja, hogy az "egyebek" rovatban a volt miniszterelnök feltüntette mindazt, ami a felesége és a családtagjai nevén van. Ez az a tétel, amit Medgyessy nevénél hiába fog keresni az érdeklődő.
 
Bayer Zsolt arcpirítónak és vérlázítónak nevezte azt, ami az Illyés Alapítványnál történik. A kuratórium elnöke ugyanis június 13-án 17.28 perckor, azaz este felé kapott egy faxot, amelynek a fejlécén jól látható, hogy az MSZP ifjúsági szervezete volt a feladó. A faxban arra utasították az elnököt - amire párt szinten semmi joguk nincsen -, hogy másnapra, 14 órai határidővel több, az alapítvány anyagi hátterét feltüntető anyagot küldjön el. A baloldali sajtó másnap arról írt, hogy azért volt erre szükség, mert az Illyés Közalapítvány az ez évre rendelt összeg 82 százalékát elköltötte. Hogy ez mennyire nem így van, azt bárki elolvashatja az alapítvány www.ika.hu címen található honlapján.
 
A műsor végén Lovas István felhívta a figyelmet arra, hgy vasárnap délután öt órakor a Batthyány-örökmécsesnél tüntetést szervez a Fidelitas, ahol Medgyessy Péter leváltását követelik. Elmondták: eljött a pillanat, hogy a civil szervezetek megmutassák, hogy mi is az a civil kurázsi.