KÖZELEG A HARMADIK VILÁGHÁBORÚ ?

 

 

Bibi Netanjáhu Moszkvába repül és föltételeket szab Vlagyimir Putyinnak
Forrás: https://kuruc.info/r/4/148650/

 

Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök ma háromórás villámlátogatásra Moszkvába utazik. A Netanjáhu és Vlagyimir Putyin közötti megbeszélés legfontosabb témája Oroszországnak Szíriában felerősödő katonai tevékenysége lesz. A zsidó kormányfő és kísérete azért tesz látogatást Putyinnál, mert az elmúlt napokban elterjedt a híre annak, hogy Oroszország katonai egységeket is irányít a nemzetközi iszlamista terrorista csoportok által szorongatott szíriai elnök, Basár el-Ászád kormánycsapatainak megerősítésére - írja az Jiszráél Há-Jom hírportál. Gádi Eisenkot, izraeli vezérkari főnök Binjámin Netanjáhu izraeli kormányfő, Gádi Eisenkot tábornok, az izraeli hadsereg vezérkari-főnöke és Herzl Hálévi tábornok, a zsidó hadsereg katonai hírszerzésének (ÁMÁN) a főnöke azért tartotta fontosnak és sietősnek, hogy nagy hirtelen Moszkvába repüljön, mert Izrael attól tart, hogy az esetleg Szíriába vezényelendő orosz katonai egységek az arab ország területén együttműködnek majd a Basár el-Ászád szíriai elnöknek szintén segítséget nyújtó iráni fegyveres csapatokkal, katonai szakértőkkel, illetve a Hizbulláh libanoni sí'ita szervezettel.

 

 

Gádi Eisenkot, izraeli vezérkari főnök                 Herzl Hálévi, a katonai hírszerzés főnöke

                                                                                                               

 Gádi Eisenkot, izraeli vezérkari főnök                                            Herzl Hálévi, a katonai hírszerzés főnöke

A Jiszráél Há-Jom (Izrael Ma) című izraeli hírportál úgy tudja, hogy Netanjáhu a mostani villámlátogatása folyamán ultimátumszerűen közli majd Putyin elnökkel: amennyiben Oroszország Szíria területén katonailag együttműködik a szintén Basár el-Ászádot megsegítő perzsa katonai és egyéb iráni fegyveres egységekkel, szakértőkkel, akkor Izrael kiterjeszti a stratégiai tevékenységének eddigi határait Szíria területén. A nagyobb hatás kedvéért Netanjáhu azt is közli majd Putyinnal elnökkel, hogy Izrael már egyeztette is ezt az elképzelését az Amerikai Egyesült Államokkal.

 

Izraeli légicsapás Damaszkusz környékén 2014-ben

 

                                        Izraeli légicsapás Damaszkusz környékén 2014-ben

 

Izraelt leginkább az aggasztja, hogy Oroszország korszerű föld-levegő rakétaütegekkel szereli föl, illetve újabbakkal látja el a törvényes szíriai kormányhadsereget és ezáltal a vele küzdő Hizbulláh libanoni sí'ita szervezetet, amelynek következtében a zsidó légierő ezentúl nem tevékenykedhet kényére-kedvére a szíriai légtérben, nem bombázgathatná olyan szabadon a Dzsubhát en-Nuszrá, az Iszlám Állam és más terrorszervezetek ellen élethalál harcát vívó szíriai kormánycsapatokat, amiképpen tette ezt az elmúlt esztendőkben. El-Kudszi - Kuruc.info Frissítés: Közben a Jediot Áháronot című héber hírportál világhálós kiadása nem sokkal ezelőtt további, szabatosabb részleteket is közöl Netanjáhu és kíséretének Moszkvai villámlátogatásának céljáról: Az izraeli kormányfő Putyinnal a már említett témákon kívül azt is szeretné egyeztetni, hogy Szíria területén még véletlenül se kerüljön sor összetűzésre "két baráti ország", Izrael és Oroszország katonái között, miközben a zsidó állam hadserege továbbra is szeretné megőrizni az eddig élvezett cselekvési szabadságát Szíria területén és légterében. Izrael ezenkívül azt is szeretné megtudni Putyintól, hogy pontosan hol és milyen körülmények között helyezkednek majd el a Szíriába vezényelendő orosz katonai egységek.

https://kuruc.info/j/480/2012/netaputy150921_04.jpg

 

                 Orosz Szuhoj 27-es harci gépek Szíriában (Fotó: izraeli légierő)

 

A Jediot Áháronot fölsorolja azokat a veszélyeket, amelyek Izraelre leselkedhetnek az orosz katonai bázis kiépítése után Szíriában: 1. A szíriai kormányerőktől átkerülhetnek a Hizbulláh libanoni sí'ita szervezet birtokába az egyik helyről a másikra gyorsan mozgatható föld-levegő rakétaütegek (amelyek működésbe hozatalával jócskán korlátozni lehetne a szíriai légtérből eddig zavartalanul bombázgató izraeli légierő tevékenységét - J. K.)

https://kuruc.info/j/480/2012/netaputy150921_05.jpg Zoom

                                   

A P-800 Jahont (Oniksz) rakéta

 

2. Az orosz katonai jelenlét megnehezítheti Izrael számára a Földközi-tenger partján kiépített orosz gyártmányú P-800 Jahont (Oniksz) rakétabázisok elleni támadásokat. Ezt a rakétatípust egyébként a szíriai kormányhadseregen kívül eddig az orosz, indonéz, indiai és a vietnami hadseregben rendszeresítették. 3. Az iráni-orosz katonai együttműködés jóvoltából Szíria a perzsák számára hídfőállássá válhat (az Izrael elleni támadásokhoz - J. K.)