SZITTYA HÍRSZOLGÁLAT:
 
Az MDF támogatja a Magyarok Világszövetségének kezdeményezését
2003-07-17 15:28:53
 
 
A Magyar Demokrata Fórum szerint hivatalos módosító indítványként kellene beterjeszteni a Magyarok Világszövetségének javaslatát. Az MVSZ még hétfőn kezdeményezte, hogy a készülő európai alkotmányba kerüljön bele a kisebbségek védelmének passzusa.
 
Bedő Árpád országos választmányi tag elmondása szerint a Magyarok Világszövetségének javaslata lényegében tartalmazza az MDF megalakulása óta egyik legfontosabb törekvését: a határon túli magyarság érdekének védelmét, autonómia iránti igényük felkarolását.

Mint mondta, az autonómiára irányuló igény teljesen jogos, és a nyilvánvaló törekvések eddig mindig az íróasztalfiókban landoltak.

Bedő Árpád szerint ez egy nemzeti politikai minimum, amelyre minden politikai erőnek törekednie kell. A kérdésre, látnak-e reális esélyt arra, hogy az MVSZ javaslatához a többi párt vezetője is csatlakozni fog, Almássy Kornél, külügyekért felelős országos elnökségi tag elmondta, jó példát ad nekünk Szlovákia és Románia, hiszen mindkét országban - ha nemzeti kérdésről van szó - kormány és ellenzék azonnal összefog. Ezért reméli, hogy ez itthon is így történik és Medgyessy Péter miniszterelnök sem mond nemet, hiszen a Kárpát-medencében élő több mint hárommilliós létszámú magyarság közösségi jogai folyamatosan sérülnek a nyelvhasználat és az anyanyelvi felsőoktatás korlátozása miatt.
Berek Patrícia
(Kossuth Rádió, http://www.radio.hu/index.php/read/45496)
 
Továbbítja a VET Sajtószolgálat