Nyugodt erő.

 

Péntek reggel, a Kossuth Rádió hosszú riportot készített Orbán Viktor Miniszterelnökkel, melyben Orbán Viktor értékelte az elmúlt időszak  politikai  eseményeit, gazdasági eredményeit, és a jövő kilátásait.

Nagy ívű nyilatkozatát azzal kezdte, hogy felidézte az MDF 1990-es jelmondatát, hogy a megnyert választások után a rendszerváltás sikeres befejezéséhez nem kapkodásra, hanem mindenekelőtt „Nyugodt erőre” van szükség! Orbán Viktor szerint, ugyanilyen nyugodt erőre van szükség napjainkban is, hogy folytathassuk az 2010-ben elkezdett változásokat.

 

Kissé ledöbbentem az MDF „Nyugodt erő” politikájának hangoztatása kapcsán.

Ugyanis minden józanul gondolkozó, elfogulatlan, 8 általánost végzett ember előtt világos, hogy az igazi rendszerváltás elszabotálása, 1990 és 1994 között kezdődött. Ekkor az MDF lagymatag és az SZDSZ nemzetellenes politikájának következtében, a régi rendszert kiszolgáló elvtársak, akik cókmókjukat összepakolva várták, hogy a legjobb esetben csak útilaput kötnek a talpuk alá, szinte kivétel nélkül a helyükön maradtak, mint „nélkülözhetetlen szakemberek” és megkezdték aknamunkájukat. Ezzel együtt megkezdődött a „privatizáció” ami nem volt más, mint az állami vagyon átjátszása, volt elvtársak és azok utódjai kezére, valamint megnyitották a zsilipeket a külföldi, liberális, vad kapitalisták beözönlése előtt. A múlt évtizedek vezető kommunistáinak, az 56-os forradalom vérbetipróinak a hazaáruló kollaboránsoknak a felelőségre vonása el lett felejtve.

A „Nyugodt erő” négy évének végső eredménye az lett, hogy az 1994-es választásokból, Horn Gyula és posztkommunista bandája 51%-os abszolút többséggel került ki. Ehhez járult a szélsőséges antikommunista jelszavakkal Parlamentbe került SZDSZ árulása, aki lecsatlakozott a kommunisták mellé és 2/3-os többséggel folytatták, sőt fokozták azt a politikát amit az MDF nyugodt erői négy évvel előbb elkezdtek.

 

Elgondolkoztam Orbán Viktor szavain. Milyen „Nyugodt erőre „ gondolt a Miniszterelnök? Az elkövetkező évek „Nyugodt erői” vajon milyen változásokat hozhatnak?

Netán folytatni kívánják a választófülkék forradalmát? / Ennek forradalmi eredményeire most nem térek ki! / De ha az MDF „Nyugodt erőinek” négy évére visszagondolok, nem sok jóra emlékszem!

 

Remélem, hogy Orbán Viktor részéről tévedés volt az 1990-es „Nyugodt erő” példaképként való emlegetése, mert, ha valóban ez a példakép 2014-ben, akkor nem tudom milyen, - egyre késlekedő - forradalmi változásokra számíthatunk?

 

                                                                       Szalay Róbert történelemtanár