Székelyek Nagy Menetelése – Október 27.

megjelent 2013. október 8-án az Ajánló-programok, Kurultáj rovatokban

 

Október 27-én lesz megtartva a Székelyek Nagy Menetelése elnevezésű tömegtüntetés, amely a Székelyföldet beolvasztani szándékozó román közigazgatási tervek ellen, illetve az autonómiáért kíván ismételt figyelemfelkeltő üzenetet juttatni a román közigazgatáshoz, a politikumhoz. Az autonómia tüntetésen régen nem látott összefogás kezd kibontakozni az erdélyi magyar szervezetek között.

http://kurultaj.hu/wp-content/uploads/Nagy_Menetelés_2013_október_27-630x262.png

Az erdélyi magyar pártok székelyföldi szervezetei mind részt vesznek az október 27-ei demonstráción és segítik a főszervező Székely Nemzeti Tanácsot. Mintegy 150 ezer ember részvételére számítanak a Brassót Moldvával összekötő országút, Bereck és Kökös közötti szakaszán. A két település Gábor Áron szülőhelye illetve elestének emlékhelye.

A székelyföldi összefogás egyre határozottabb, jelentette ki Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács Elnöke. Elmondása szerint „akkor leszünk elegen Bereck és Kökös között október 27-én, hogyha azt megelőzően sikerül olyan közhangulatot kialakítani, amely mozgósít, amely lévén az emberek megértik, hogy az ő jövőjükről van szó.”

A rendszerváltás óta nem volt olyan esemény, amelyen az összes erdélyi magyar párt részt vett volna – mondta a Marosszéki Székely Tanács elnöke, Csíki Sándor a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában. Hozzátette: komoly egyeztetések folynak és jó irányba halad a Székelyek Nagy Menetelésének előkészülete. Megjegyezte, a keddi fórumon húszezer szórólap került kiosztásra. Elmondta, nagy az érdeklődés a menet iránt és egyre több felajánlás is érkezik.

http://kurultaj.hu/wp-content/uploads/roman1-1.jpg

Románia - a magyar lakosság aránya. A piros területeken a magyarok többségben (!) élnek. (Hivatalos romániai népszámlálási adatok alapján, 2002)

Az RMDSZ maros megyei elnöke, Brassai Zsombor szerint a soron következő régióátszervezés kapcsán fontos az összehangoltság. Megjegyezte, hogy ha nincs összefogás, könnyen előfordulhat, hogy a magyarok feje felett hoznak majd meg döntéseket, nem véve figyelembe azokat az érdekeket, amelyek a székelyföldi térségben lakó magyar közösségek védelmét szolgálnák. Hozzátette: mi is mozgósítjuk a választóinkat.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács maros megyei elnöke, Cseh Gábor a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában elmondta, szívvel-lélekkel támogatják a menetelést. A tanács a 2013-as esztendőt az autonómia évének nevezte – fűzte hozzá.

http://kurultaj.hu/wp-content/uploads/szekely_autonomia1.jpg

Eddig nyolcvanhét autóbuszt foglaltak le, amelyekkel Marosszékről az október 27-ei Székelyek Nagy Menetelésére szállítják azokat a személyeket, akik idejében feliratkoznak az utaslistákra – számoltak be az esemény szervezői a Marosszéki Székely Tanács október 1-jei esti rendkívüli ülésén.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a székelység az utolsó olyan, egy tömbben élő nemzeti közösség Európában, amelynek nincsen autonómiája. „Bízzunk az igazunkban, hiszen a székelyeknél kisebb lélekszámú, Romániánál nagyobb államokban élő közösségeknek is sikerült autonóm régiókat létrehozniuk”.

http://kurultaj.hu/wp-content/uploads/autonomia_tüntetés.jpg

  http://kurultaj.hu/wp-content/uploads/SZNM-630x233.jpg

források: hirado.hu / Kossuth Rádió / székelyhon.ro / kolozsvaros.ro / erdély.ma

címkék: autonómia, Erdély, Székelyföld