Vital klubVona: Mesterházy állítása botrányosabb, mint Gyöngyösi kijelentése (+videóval)

AAA

MHO/Echotv.hu

- 2012. december 4., kedd

Gyöngyösi csak az országgyűlési képviselőkről és a magyar kormány tagjairól beszélt

Gyöngyösi Márton szavainál sokkal súlyosabb kategóriának tartja Vona Gábor, a Jobbik elnöke, hogy Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője eltakarítandó vírusnak nevezte a Jobbikot a vasárnapi fővárosi Kossuth téri tüntetésen. Vona az Echo Tv Napi Aktuális adásában a vasárnapi tüntetéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy több tízezren ültek föl a provokációnak.

 

Gyöngyösi Márton minden bizonnyal túllépett határt, hiszen ő maga is pontosította a kijelentését, és elnézést kért – jelentette ki Description: http://www.magyarhirlap.hu/sites/default/files/field/image/vona.jpgVona Gábor az Echo Televízió Napi aktuális című műsorában. A Jobbik elnöke kiáll amellett, hogy a valódi problémákkal kellene inkább foglalkozni, mint például a szociális válság.

Hozzátette: az, hogy Gyöngyösi Márton felszólalásában mennyire nem volt benne mindaz, amit ez a hisztériakampány bele akar látni, azt az is bizonyítja, hogy amikor felszólalás elhangzott az ott ülő MSZP-s, LMP-s, fideszes képviselők egyáltalán nem fejtettek ki semmilyen ellenállást, nem nyomtak ügyrendi gombot, és nem hívtak össze azonnal házbizottságot. A politikus úgy fogalmazott: senki nem emelte fel a szavát, mert Gyöngyösi Márton annyira egyértelmű és tiszta volt, hogy mire céloz, az izraeli állampolgárságra, az állampolgárság kérdésére.

Gyöngyösi Márton egy hettél ezelőtti parlamenti felszólalásáról azt mondta, az a zsidó származású politikusok „felmérésére” vonatkozott. A politikus úgy fogalmazott: a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta: pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Gyöngyösi Márton egy nappal az óminózus kijelentése után kijelentette, „megköveti zsidó honfitársait”. Elismerte, hogy félreérthetően fogalmazott, amikor zsidó származásról beszélt, de „fel sem merült benne”, hogy lemondjon, az ügyet pedig lezártnak tekinti. A parlamenti felszólalás következménye: a nácizmus ellen tüntettek a Parlament előtti Kossuth téren. A jobbik pedig úgy látja nagykoalíció jött létre a párt megsemmisítésére.

„Az egész felszólalásban egyáltalán nem volt benne sem a származási, sem pedig a vallási tételezés, hiszen azt akarta vizsgálni a képviselő, hogy a legfőbb döntéshozási fórumban van-e a magyar országgyűlési képviselőknek a magyar állampolgárságon kívül bármilyen más állampolgársága, mert ez érdemes és fontos közérdekű információ” – jelentette ki a Jobbik elnök-frakcióvezetője. A politikus nem tagadja, hogy képviselőtársa rosszul fogalmazott, de meglátása szerint a kialakult helyzet jócskán túlnő a kijelentés valódi tartalmán.

Vona Gábor a sajtó felelősségének tartja, hogy vasárnap tízezrek vonultak a Parlament előtti Kossuth térre, hogy részt vegyenek a Tömegtüntetés a nácizmus ellen elnevezésű demonstráción. A Jobbik elnöke álláspontját kifejte elmondta: mindenki úgy beszél, mintha Gyöngyösi Márton zsidókat akarna listázni, de ez nem igaz, mert csak az országgyűlési képviselőkről és a magyar kormány tagjairól beszélt. „A lista szó el sem hangzott” – fűzte hozzá.

A frakcióvezető emlékeztetett: a felszólalás nagy érdeklődésnek örvendett, hiszen ez egy kényes téma, mert Magyarországon Izrael külpolitikájával kapcsolatos viszonyról beszélni egy izgalmas tabutémának számít.

Vona Gábor tudatos politikai akciónak tekinti, hogy az ominózus mondatot az egyik stáb „megtalálta”.

A Jobbik továbbra is kiáll amellett, hogy világossá kell tenni, az országgyűlési képviselőknek a magyaron kívül van-e más állampolgársága, mert a párt szerint ennek lehet nemzetbiztonsági kockázata. Vona Gábor fontos befolyásoló tényezőnek tartja a döntések megszületésénél, ha egy képviselő titkolja, hogy egy másik országnak is esküvel tartozó állampolgára. A politikus sajnálatosnak tartja, hogy a pártja által érdemi vitának tartott ügy elcsúszott egy, a szavai szerint hisztérikus irányba.

Gyöngyösi Márton múlt hét szerdán az Echo Televízió Napi aktuális műsorában hasonló állásponton volt. A politikus akkor leszögezte: a kettős állampolgárság megkérdőjelezheti egy adott politikusnak a nemzet iránti lojalitását, tehát igenis nemzetbiztonsági kockázat jelent.

„Magyar nemzeti érdek, hogy tudjuk, kik és kiknek az érdekében ténykednek ebben az országban” – jelentette ki a jobbikos képviselő.

Vona Gábor úgy véli az egész ügy lehetősége teremtett arra, hogy Bajnai Gordon volt miniszterelnök, Mesterházy Attila az MSZP elnöke és a Hit Gyülekezete, hogy hisztériát keltsen. „Különösen szomorú, hogy ehhez a Fidesz is asszisztált” – tette hozzá.

A Jobbik elnökének meggyőződése, hogy a nemzetközi sajtó az egész üggyel kapcsolatban rossz forrásból táplálkozott, és tényleg elhitte, hogy zsidó emberek listázásáról lenne szó. A politikus szerint azok az emberek, akik vasárnap kimentek tüntetni, azok félre lettek vezetve, mert valóban elhitték, hogy nagy náciveszély van. „Több tízezren ültek fel a provokációnak” – véli a politikus, aki szerint a Hit Gyülekezete ügyesen vitte ki a térre a híveit. Vona Gábor „érdekesnek” tartja, hogy pártja több bejelentést kapott a vasárnapi tüntetés után, miszerint magyar zászlók tucatjait kellett a szemetesekből összeszedni.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy Mesterházy Attila, az MSZP elnöke eltakarítandó vírusnak nevezte a Jobbikot, Vona Gábor kijelentette: a szocialista politikus szavai egészen döbbenetesek, és jól látható, hogy a szándék a Jobbik betiltása, mert erre utalnak az MSZP és a Fidesz holdudvarából elhangzott nyilatkozatok is.

A Mesterházy-nyilatkozatra visszatérve a Jobbik pártelnöke kifejtette: egymillió embert sértett meg az MSZP elnöke, és a minimum az lenne, hogy legalább annyit tegyen ő is, ment amennyit Gyöngyösi Márton tett, bár Gyöngyösi a kijelentését nem tudatosan követte el, hanem véletlenül.

„Attól tartok Mesterházy Attila tudatosan beszélt, és ez még súlyosabb kategória” – szögezte le a Jobbik elnök-frakcióvezetője.