SZITTYA HÍRSZOLGÁLAT:

Az EU széthullását jósolja a CIA
 

2005. január 21., péntek 13:48
Gazdasági visszaesés, politikai eljelentékteledés vár Európára a következő tizenöt évben a CIA szerint. A világ 2020-as állapotáról készült elemzésében az amerikai tikosszolgálat Kína és India felemelkedését és az Európai Unió széthullását jósolja.
Tizenöt éven belül széthullhat az Európai Unió, ha nem reformálja meg
radikálisan jóléti rendszerét, jósolja a CIA. Az amerikai titkosszolgálat
jelentése a világ 2020-as állapotát hivatott felmérni. "Az EU jóléti
rendszerének pillanatnyi állapota fenntarthatatlan, ha nem serkentik a
gazdaságot, az tizenöt éven belül EU-tagállamok lemorzsolódásához, vagy akár az egész unió felbomlásához vezethet", áll a jelentésben.
A CIA elemzői szerint az EU gazdaságát leginkább Németország fogja vissza, a munkapiaci megkötések nagyban hátráltatják a gazdasági versenyképesség javulását, így a GDP növekedését is. Hasonló gondok a francia és az olasz gazdaságban is tapasztalhatóak.
A drága, kirovó-elosztó társadalombiztosítási rendszereket demográfiai válság is fenyegeti, a születések számának csökkenésével párhuzamosan növekszik a várható élettartam, így egyre kisebb aktív népesség tart el egyre nagyobb inaktívat. "Amennyiben az EU államai nem alakítják át munkaerőpiacukat, nem reformálják meg jóléti-, oktatási- és adórendszereiket, illetve nem fogadnak be több (főként muzulmán országokból érkező) emigránst, súlyos és hosszan tartó gazdasági visszaeséssel kell számolniuk", áll a jelentésben.
A jelentés szerint Kína és India tizenöt éven belül gazdasági
nagyhatalomként Európa elé kerül. A két ország életszínvonala, a lakosság nagysága miatt, nem fogja megközelíteni a nyugati országokét, bevételeik azonban az Egyesült Államok kivételével valamennyi fejlett országét meg fogják haladni. Elősegíti ezt az is, hogy a jövőben tovább nő a nano-, bio- és információtechnológiai piac, ezeken a területeken az EU várhatóan Kína és India mögé esik vissza.
Változni fog az Egyesült Államok és Európa viszonya is. A CIA szerint az EU egyre inkább átveszi majd az Amerikát is magába foglaló NATO szerepét, és egyre inkább önálló külpolitikát folytat majd. A jelentés lehetségesnek tartja egy egységes európai haderő kialakítását is. Bár a CIA szerint az EU tagállamai országonként jóval kevesebb pénzt áldoznak a hadseregfejlesztésre Kínánál, Indiánál és az Egyesült Államoknál, együtt a legtöbbet költik.
Megváltozhat az EU stratégiai szerepe is, egyre nagyobb földgázfüggősége miatt a világpolitikai szerepvállalása Észak-Afrikára és Oroszországra korlátozódhat. Ez már csak azért is veszélyes, mert Oroszország is súlyos krízis előtt áll, a CIA elemzői az aids járványszerű terjedésétől és a kaukázusi helyzet miatt a szélsőséges iszlám terror támadásaitól tartanak leginkább.

Kapcsolódó anyagok
Jólét az égből?
Gyurcsány: 'Reform vagy bukás'
Még négy év