ltják a román miniszterelnököt?

HHétfőn leváltják a román miniszterelnököt?étfőn leváltják a román miniszterelnököt?

 

AMERIKA, LONDON, PÁRIZS

Bukaresti sajtóértesülések szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfői végrehajtó bizottsági ülésén megvonják a bizalmat Mihai Tudosétől. Utódja Mihai Fifor védelmi miniszter lesz.

 

 

   

 

    AZONNAL KÖVETELJÜK ERDÉLY AUTONOMIÁJÁT !!

NYILATKOZAT

 

Mi, mint a települési székely tanácsok, a Székely Nemzeti Tanács középviseletre felhatalmazott tisztségviselők, küldöttek és székely magánemberek a Székely Nép  védelmében  a következő nyilatkozatot tesszük:

 

1. A nemzetközi jog a népcsoportok – így a székely nép –  léthez való jogát, mint alapvető kollektív jogot szavatolja. A léthez való jog magába foglalja a népcsoportok jogát a létüket érintő fenyegetések és az identitásuk védelméhez.

 

2. Románia kormányfőjének, a romániai végrehajtó hatalom legfőbb képviselőjének  a 2018. január 10-én tett  nyilvános kijelentése, miszerint: „Ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó se lehet”( http://itthon.transindex.ro/?hir=50116)– kimeríti a népirtás elkövetésének szándékát -- így súlyos lelki sérelem elkövetését jelenti egy népcsoport, jelen esetben a székely nép ellen.

 

3.  A népirtási szándékot, egy népcsoport elleni felbujtást a nemzetközi jog   bűncselekménynek minősíti, és az elkövetője felelősségre vonható   függetlenül attól, hogy kormányfő  vagy sem.

 

4.  Az államelnök és az egész román politikai osztály cinkos hallgatása,   azt jelzi, hogy a miniszterelnök csak kimondta azt, ami ma állampolitika Romániában.

 

5.  A Székely Népnek, mint Székelyföld őshonos népének,  a népeket megillető önrendelkezési jog birtokosának  joga van az önvédelemhez, identitásának megőrzéséhez.

 

6.  Románia az Európai Unió tagja, miniszterelnöke Romániát képviseli. Kijelentése nemcsak gyűlöletbeszéd, de népirtásra való uszítás: ez már nemcsak a magyar-román viszony ügye, és  megoldásához nem elég a bocsánatkérés.

 

7.  Mihai Tudose kormányfőnek a székelyek tömeges akasztását kilátásba helyező nyilatkozata miatt azonnali hatállyal le kell mondania!

 

8.  Mindezek okán  kérjük a Székely Nemzeti Tanács rendkívüli ülésének összehívását,  az elkövetett jogsérelem megvitatása, és a megfelelő intézkedések megtétele érdekében.

 

9.  Ezúton szólítjuk Székelyföld lakóit, civil szervezeteit és minden székely és magyar embert bárhol is éljen a világon, hogy aláírásukkal fejezzék ki egyetértésüket a jelen nyilatkozatban foglaltakkal!

 

 

kelt Székelyföldön,  2018.  január 13-án.

 

Aláírók:  Benkő Emőke, az SZNT ÁB-nak tagja, alelnök

               Bíró Levente, Kézdiszék Székely Tanácsának alelnöke

              Borsos Géza, az SZNT ÁB-nak tagja, alelnök

  Korpos Levente,  Gyergyószék Székely Tanácsának elnöke

  Székely Levente, Gyergyócsomafalva Székely Tanácsának elnöke

  dr. Ambrus Ágnes, a BBTE kézdivásárhelyi tagozatának nyugalmazott oktatója

 

 

A székelyföldi vezetők petíciójá ide kattintva lehet támogatólag aláírni.

 

 

Korábban írtuk: MVSZ: Románia hívja vissza miniszterelnökét!

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

9465/180114