Forró ősz előtt áll a magyar társadalom
Téma: a kormány megszorító intézkedései éltetik a civil kurázsit
2007-08-27 Magyar Hírlap

Szeptemberben tömegesen vonulnak utcára a szakszervezetek és a civil szféra képviselői. Napról napra nő ugyanis azok száma, akik a bőrükön érzik a kabinet megszorító csomagja és reformintézkedései hatását, és azok ellen készek demonstrálni is. A Gyurcsány-kormány a tavalyi után az idén is forró őszre számíthat.

Tavaly 9,2 százalékos volt a költségvetési hiány Magyarországon, ami gyászos rekord Európában. A deficit lefaragására hivatkozva hirdette meg Gyurcsány Ferenc kormánya a megszorító programját. Hazai szakértők szerint a jelenlegi, társadalmi méretű problémákat főként az okozza, hogy nem államháztartási reformot, hanem csupán pénzügyiegyenleg-javító programot hajt végre a kabinet. A bevezetett intézkedések valódi szerkezeti változást nem hoztak, sőt az állami beruházások serkentésére sem született átfogó program; az uniós források önmagukban véve nem elégségesek a fejlesztések megindítására.

A 2006-os választási kampányban a kormánypártok még tagadták, hogy kormányon maradva vizitdíjat vagy felsőoktatási tandíjat vezetnének be. Az előző Gyurcsány-kormány adócsökkentést ígért, sőt - a tavalyi választás küszöbén - törvénybe is iktatta a parlamenti többség, de a baloldali választási győzelem után sorozatos adóemelések következtek.

A kórház- és iskolabezárásokat indulatos szakmai és társadalmi viták, konfliktusok kísérik. A meghatározó szakmai szervezetek jobbára egybehangzóan állítják: a valóban szükséges átalakításokat nem hozták meg a kabinet "reformintézkedései". Az egészségügy leépítése, az oktatás keresztmetszetének szűkítése, a hazai kis- és középvállalkozásokat és a családokat sújtó megszorítások tovább fokozzák a társadalmi bizonytalanságot. A politika mellett most már a civil szféra is egyre markánsabban tiltakozik a súlyosbodó egzisztenciális problémák miatt és az egyes ágazatok működését veszélyeztető megszorítások ellen. A szakszervezetek és a civil tömörülések mára felismerték, hogy csakis összefogva léphetnek fel hatékonyan a válságjelenségek ellen.
Ősztől Budapesten és a vidéki nagyvárosokba tüntetések és demonstrációk lesznek.

Kormányzati ígéretek a valóság tükrében

"Csökkentjük a vállalkozások, az állampolgárok és a családok adóterheit."

A 2005-ben megszavazott adótörvénytől 400 milliárd forintos adócsökkenést vártak, ehelyett összességében 650 milliárd forinttal emelkedtek az adóterhek.

"A közoktatás további fejlesztését a pedagógusokkal együtt tervezzük és végezzük, ezzel nyugalmat és kiszámíthatóságot biztosítunk az iskolai életben."

Megkezdődött a felsőoktatás piacosítása. 2008 szeptemberétől bevezetik a tandíjat. A közoktatásban emelik a pedagógusok kötelező óraszámát, a szakértők számításai szerint jelentősen csökken az egy diákra jutó normatív támogatás. Eddig is több ezer pedagógust bocsátottak el, és ősztől tízezer újabb pedagógus-állás szűnik meg. Az iskolabezárások és összevonások soha nem látott méretet öltenek.

Pintér Attila, Kacsoh Dániel, Koczka István, Kubinyi Zsuzsa, Lánczi Richárd, Smanykó Igor, Wiedemann Tamás

• A húsba vágó megszorítások ellen szólít utca tiltakozásra a NOE
• Cser Ágnes: a törpepárt kormányoz
• Milliárdokat és tízezer pedagógust veszít el a közoktatás
• A zöldek tárgyalnak, de tiltakoznak is a környezet védelméért
• Elhúzódó sztrájkra is fel kell készülnie a BKV vezetésének
• 2 perces interjú: Lányi András az Élőlánc Magyarországért mozgalom elnöke