Jimmy Carter: Izrael úgy bánik a palesztinokkal, mint az állatokkal
 
Jimmy Carter kedden a Gázai övezetben járt, ahol megbeszélést folytatott Iszmá'íl Hánije palesztin miniszterelnökkel, és megszemlélte az izraeli hadsereg által véghezvitt rombolást. A volt amerikai elnök a Hamász-kormány vezetőivel való megbeszélése után elmondta: amennyiben létrejön a független palesztin állam, a palesztinok elnyerik a jogaikat, a Hamász hajlandó lesz a megbékélésre Izraellel - írja a Válláh! Hádásot nevű izraeli hírportál.
 

Carter és Hánije Gázavárosban
Jimmy Carter volt amerikai elnök már hosszú évek óta fáradozik a közel-keleti megbékélés előmozdításán. Mostani szentföldi útja folyamán eddig ellátogatott a Gús-'Ecijon nevű ciszjordániai vidék zsidó telepeseihez, illetve megbeszélést folytatott a Palesztin Nemzeti Hatóság és Izrael befolyásos politikusaival. A cionisták által nem nagyon kedvelt Carter kedden felkereste az elmúlt fél esztendő folyamán különösen sokat szenvedett Gázai övezetet, ahol tárgyalt az ottani Hamász-kormány vezetőivel.
Az izraeli hadsereg által szétlőtt és lebombázott Gázavárosban Carter ellátogatott a romokban heverő amerikai iskolához, s az ott és másutt látott képek után vendéglátóinak kijelentette: „Nagyon elkeserítő az, amit látok. Vissza kell fognom a könnyeimet, amikor az önök népének okozott rombolást látom. Ellátogattam az amerikai iskolába is, ahol az önök gyermekei tanultak. Az iskolát az én hazám finanszírozza, ám azt is látnom kell, hogy a hazám által gyártott F16-os harci repülők bombázták le. S ezért valamiképpen én is felelősnek érzem magamat azért, ami itt történt. Minden amerikai és izraeli köteles így érezni.”, jelentette ki az Egyesült Államok volt elnöke, aki megrendültségében ehhez még hozzáfűzte: „Izrael úgy bánik a palesztinokkal, mint az állatokkal.”
 

 
Carter Gáza romjainálJimmy Carter találkozott Iszmá'íl Hánije palesztin miniszterelnökkel és a Hamász-kormány több vezető politikusával. A megbeszélései után Carter a Hánijével tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette: Ha lesz végre egy olyan béketerv, amelynek alapján megvalósul a két országot a két népnek elképzelés, megalakul a teljes szuverenitást élvező palesztin állam és a palesztinok elnyerik az őket megillető jogokat, a Hamász áldását adja erre a folyamatra. Carter végül elmondta: A Hamász szeretné megvalósítani a palesztin nép nemzeti álmát, a saját állam létrehozásását Jeruzsálem fővárossal.
Jimmy Carter a Gázavárosban tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy személy szerint ő is támogatja a palesztin állam létrehozását, s elképzelése szerint Jeruzsálem Izrael és Palesztina közös fővárosa lenne.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info