Karcolat
2003. január 15.
DunaNovaPress Keresztapát nekünk!
...úgy hiányzik már egy kis háború!
Nemeskéri  


Végre Magyarországon is fel kell fognunk, hogy a világ országait többé nem a kormányok irányítják - legyenek azok szabadon választottak vagy kék-bájtos választásokon győzedelmeskedők -, hanem lobbik, konszernek, érdekszövetségek, tőkés társaságok egymás közti egyezményei.

 

 

Magyarország viszont úgy belebolondult a 2002-es választási színjátékba, hogy a köz hangja a lényegi kérdések helyett (Európa Unió - idézet Magyarország 1994-től 1998-ig regnáló miniszterelnökétől) szinte csak a választási matematikából készült, olyan iramban, mintha legalábbis érettségi előtt állna. Az áprilisi cirkusz és az októberi felhajtás eredménye az, hogy elrepült mellettünk Afganisztán megszállása, Irak fenyegetése, valamint az uniós ügyekkel kapcsolatos tájékoztatás. Ezért most kissé tanácstalanul állunk az egész csatlakozási kérdéskör előtt.

Mi történik eközben Magyarországgal? Magyarország nagy erőfeszítések árán kimaradt az afganisztáni direkt katonai hadműveletekből, de az "utómunkálatokba" már kénytelen volt beszállni (ide tartozik, hogy az új afganisztáni hadsereg számára mintegy 600 millió forint értékű haditechnikát adományoztunk), a nagy NATO-testvér erőteljes homlokráncolása okán. Majd a Nagy Testvér magyar hangja, Nancy Goodman Brinker nagykövetasszony közölte intéseit: Washington álláspontját közvetítette, miszerint az USA az afganisztáni katonai műveletekben való magyar részvétel "megfontolását" várja. Brinker asszony megtoldotta ezt egy kis hozzávalóval: nehezményezte, hogy Magyarország nem vesz részt a Tartós Szabadság kialakításában, azaz a terror elleni háborúban. Persze figyelmeztetett: Bush elnökkel való régi személyes kapcsolata alapján úgy gondolja, hogy mindenképp Irak húzza a rövidebbet. A mi Nancynk olyan természetes tónust használva szól bele egy szuverén ország külpolitikájába, mintha helytartónak nevezték volna ki a nyáj fölé.

Eközben a dán nagykövet kifejtette az EU álláspontját: az iraki fenyegetés mértékének megítélése kapcsán óvatos megközelítésre intett.

Nesze neked, Magyarország! Elégítsd ki az amerikai igényeket! Merülj alá minél mélyebbre a meghatározhatatlan ellenség elleni harcba, de eközben légy óvatos! Tartózkodj a fenyegetés elemzése kapcsán! Várj, amíg az EU eldönti, mit is kéne tenned, mint leendő tagország. Közben teljesítsd a pénzügyi- és olajlobbi kívánalmait is! Az előbbi biztonságos országot akar a befektetéseinek, az utóbbi a háborúban való részvételt a nyersanyagért. A mezőgazdasági lobbi érdeke, hogy agráriumod sorvadjon el, minél kevesebbet termeljen, minél drágábban, az ipari lobbié pedig az, hogy beszállító légy. Eközben persze produkálj imponáló gazdasági növekedést, ami a nemzetközi tőkét csábítja, legalábbis a mutatószámaid legyenek csalogatók. Kormányod lavírozzon a néha szinte teljesen ellentétes elvárások között. Ez a kormány nemhogy az ország érdekeinek képviseletére, de az ország irányítására is alkalmatlan, ha ilyen sok dróton lehet rángatni.

 

Fotó: taszar.hu

Ha az USA-t támogatjuk, és ne adj’ Isten az arabok visszalőnek, mondjuk Európára is, mit gondolnak, Kelet-Európában ki lehet az első célpont? Az az állam, ahol a térségben az egyetlen amerikai katonai bázis található. Taszár, Magyarország. Ezt figyelembe véve a részvétel nemzetbiztonsági kockázattal jár. De segítsünk nekik: támogassuk a hutukat a tuszik elleni harcban és fordítva, ismerjük el Indiát, mint angol gyarmatot, déli szomszédainkat pedig játsszuk ki egymás ellen, úgy hiányzik már egy kis háború!

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


 

Taszár


 

Községünk Somogy megyében, Kaposvártól 8 km-re található.
A település déli részét a Kapos folyó határolja,
amellyel párhuzamosan halad a 61-es számú főútvonal
és a Gyékényes-Budapest vasútvonal.
Északi oldalról a laktanya, északkeletről pedig a repülőtér határolja.
Nyugati igazgatási határon az Orczi patak és völgye található.
Lélekszám: 2300 fő.


taszar.hu