----- Original Message -----
From: Világszövetség Erdélyi Társasága
To: Visszhang
Sent: Saturday, September 23, 2006 7:07 AM
Subject: Kolozsvár - legyen végre MAGYAR kormány Budapesten

 

Kolozsvár főterén tüntettek az Erdélyi Magyar Ifjak

Úgy irtsátok a gazt, hogy ne bántsátok a magyar vetést

 

Szombat délben Kolozsvár főterén, a Belső-Magyarország konzulátusának otthont adó épület előtt tüntettek az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), akik másfél évvel ezelőtt, az állampolgársági népszavazás során tanúsított magatartása miatt, Bocskai István itteni szülőházából kergették el Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselőt. A megmozduláson 100-120 résztvevő volt jelen, többségükben fiatalok.

 

Bagoly Zsolt, az EMI alelnöke szólt a tüntetőkhöz, majd Rácz Norbert felolvasta Böjte Csaba szeptember 20-i levelét, amelyben a dévai ferences szerzetes kimondja: „Hiszem, hogy egy népnek joga van a bizalmat megvonni”.

A szervezők kérésére András Imre a Magyarok Világszövetsége Erdélyi Társasága képviseletében beszélt, átadva Rácz Sándor és Patrubány Miklós üdvözletét. A főtéri templomban püspökké szentelt Márton Áron tanítását felidézve, a világszövetségi tisztségviselő kijelentette: a budapesti politikai elit elveszítette az erkölcsi mérkőzést. Felszólította a jelenlévőket, hogy Márton Áron, Ravasz László, Erdő János és Ordass Lajos tanításához hűen, minden Erdélybe érkező budapesti politikustól kérjék számon hazugságaikat, majd bűnbánatra és jóvátételre küldjék vissza őket a fővárosba, mielőtt szóba állnának velük.

Sajtószolgálatunk kérésére András Imre később kifejtette véleményét: a Fidesz azért mondta le a mai nagygyűlést, mert csak Gyurcsányékkal együtt tud a budapesti politikai életben maradni. Az igazságkereső nép számon tartja Orbánék tavaly szeptember 26-i nemzetáruló szavazatát is, ezért félnek a nyilvános elszámoltatástól.

A tüntetésen felolvasták az Erdélyi Magyar Ifjak üzenetét a Belső-magyarországi szabadságharcosokhoz. „Úgy irtsátok a gazt, hogy ne bántsátok a közötte meghúzódó magyar vetést, hiszen beléjük is kapaszkodhatnak majd az új hajtások.”- áll egyebek között az üzenetben.

A Himnusz és a székely himnusz eléneklése után a jelenlévők gyertyákat helyeztek el a konzulátus bejáratánál, így jelezve, hogy számon tartják az elmúlt napok rendőri brutalitásait, a titkosszolgálati terror jelenlegi magyarországi politikai foglyait.

 

Böjte Csaba levelét és az Erdélyi Magyar üzenetét kérésre megküldjük.

 

Budapest – Kolozsvár, 2006. szeptember 23.

 

MVSZ Sajtószolgálat

 

 

1956: Szabadság – Tisztesség – Méltóság  /Liberté – Integrité – Dignité/